ROT-avdrag vid köksrenovering

ROT-avdrag vid köksrenovering

network No Comment
Glas & Inredning

Köket är för många svenskar bostadens viktigaste utrymme. En central plats där det spenderas mycket tid. Dagens moderna kök är mer än bara en matlagningsplats, här äter vi tillsammans, fikar, läser, lyssnar på radio och umgås rent allmänt. Köket skall därför förutom praktiskt vara ett rum att trivas i och absolut inte alltför nedslitet och omodernt. Renovering av kök är härmed mycket ofta förekommande i svenska hem och anses vid sidan av badrumsrenovering vara den mest standardhöjande åtgärden för bostaden.

Tål att räknas på

En köksrenovering består grovt indelat av två kostnadsposter; arbetskostnad och materialkostnad, och för ett normalstort kök hamnar den totala kostnaden ofta någonstans mellan 60 – 100 000 kronor. Självklart kan det bli både billigare och dyrare beroende på val av material och vitvaror och inte minst på var i landet man befinner sig, eftersom priserna generellt sett tenderar vara högre i storstäderna. Om man dessutom vill byta fönsterglas i samband med renoveringen kan priset bli ett annat. Sök gärna efter englasmästare i Helsingborg för att få en bättre uppfattning om detta.

Skatteförmånligt

Med det så kallade ROT-avdraget för hushållsnära tjänster får du dra av hälften av arbetskostnaden för din köksrenovering. Det betyder att du får en skatterabatt på upp till 50 000 kronor per person och år. För en normal köksrenovering räcker den rabatten i de flesta fall gott och väl till att effektivt halvera arbetskostnaden. Här finns tusentals kronor att tjäna. Ett snabbt räkneexempel visar att ROT-avdraget kan ge inte mindre än ca 17 000 kr i rabatt på en köksrenovering där totalpriset ligger omkring 80 000 kr. Inga småpengar alltså, utan kanske rent av skillnaden mellan att ha råd eller inte.